Syndicate content

January 2012

Cities and PPPs: I’ve got Ulaanbaatar on my mind

David Lawrence's picture
Photo courtesy of christahasenkopf.com

I recently read a quote by Edward Glaeser, an urban economist, in the latest issue of IFC’s quarterly journal on Public-Private Partnerships (PPPs), which caught my attention:

Statistically, there is a near-perfect correlation between urbanization and prosperity among nations. As a country’s urban population rises by 10 percent, the country’s per capita output increases by 30 percent.

Vietnam: Say NO to plastic bags for a prosperous Year of the Dragon

Hoang Duc Minh's picture

Cũng có ở Tiếng việt

 
Pop singer Ngoc Khue and MC My Linh, along with 80 volunteers, took part in a flash mob to support the ‘I Hate Nylon’ project.

These days, when most people in Vietnam stay home to celebrate the Lunar New Year (locally known as Tet holiday), hundreds of Vietnamese youth flocked to the streets of Hanoi, the country’s capital, to work on a community project to reduce plastic bag usage in the city.

The ‘I Hate Nylon’ project (plastic bags are commonly called nylon bags in Vietnam) aims to raise Vietnamese people’s awareness about the dangers of plastic bag usage through several community activities before the Lunar New Year, the biggest holiday in Vietnam when people consume a lot of plastic bags.

Việt Nam: Nói KHÔNG với túi nylon vì một năm con Rồng thịnh vượng

Hoang Duc Minh's picture

Available in English

 
Ca sỹ Ngọc Khuê, MC Mỹ Linh cùng 80 tình nguyện viên, khiêu vũ và tham gia vào dự án "Tôi ghét nilon"

Những ngày này, trong khi đa số người dân ở Việt Nam đang quây quần bên gia đình đón năm mới thì hàng trăm bạn trẻ tại Hà Nội lại lao ra đường để tham gia vào một dự án cộng đồng nhằm giảm thiểu sử dụng túi nylon trong thành phố.

Dự án Tôi Ghét Nylon (túi nhựa là thường được gọi là túi nylon tại Việt Nam) nhằm nâng cao nhận thức của người dân Việt Nam về nguy cơ của việc sử dụng túi nylon thông qua nhiều hoạt động cộng đồng trước Tết Nguyên đán, kỳ nghỉ lớn nhất tại Việt Nam khi người dân tiêu thụ rất nhiều túi nylon.

Dự án được khởi động vào đúng ngày Tết Ông Công, Ông Táo năm nay, là ngày 16/1/2012 theo Dương lịch. Theo truyền thuyết, vào ngày này, ba vị thần bếp núc lại cưỡi cá chép bay về trời và báo cáo những gì chủ nhà đã làm trong năm qua trên những con cá chép. Người dân có thói quen thả ba con cá chép và tro hương xuống hồ nhằm “tiễn ông Táo về trời”. Trước đây - khi túi nylon chưa phổ biến, người dân vẫn thường thả cá bằng bát hoặc chậu. Mấy năm trở lại đây, túi nylon ngày càng được dung nhiều hơn để thay thế. Vì vậy mà sau mỗi dịp Tết Ông Công Ông Táo, các hồ trong thành phố đều tràn ngập túi nylon.

New Year’s resolution: Shine a light to reduce corruption in Vietnam

Victoria Kwakwa's picture
This traditional Vietnamese print depicts corruption in the form of rats bribing a cat in order to celebrate a wedding.

Cũng có ở Tiếng việt

As Vietnam sits on the cusp of becoming a middle income country, reflections on achievements and emerging challenges is inevitable. Like a runner with tremendous stamina, Vietnam has made great strides in reducing poverty and in maintaining economic growth even through a global downturn. At the same time, we know that Vietnam continues to face formidable challenges, among them corruption.

Nghị quyết năm mới: Hãy chiếu ánh sáng nhằm giảm tham nhũng tại Việt Nam

Victoria Kwakwa's picture

 

Available in English

Việt Nam đã trở thành một quốc gia có thu nhập trung bình và cùng với đó phải là quá trình nhìn lại những thành tựu cũng như nhận diện được những thách thức mới. Cũng giống như một vận động viên với sức chịu đựng dẻo dai, Việt Nam đã có những bước tiến lớn trong việc giảm nghèo và duy trì tăng trưởng kinh tế, thậm chí qua cả thời kỳ suy thoái toàn cầu. Nhưng chúng ta cũng biết rằng, Việt Nam đang tiếp tục phải đối mặt với những thách thức lớn, trong đó có tham nhũng.