Syndicate content

De ce este importantă pentru învăţare infrastructura educaţională

Janssen Teixeira's picture
Also available in: English | Français
O clasă în Godinești din județul Gorj, România. (Photo: Chiara Amato / World Bank)

Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele şi dotările – într-un cuvânt, infrastructura educaţională - constituie elemente vitale ale mediilor de învăţare din şcoli şi universităţi. Rezultatele cercetărilor în domeniu sugerează că infrastructura de foarte bună calitate conduce la îmbunățățirea predării, a rezultatelor școlare ale elevilor şi reducerea abandonului şcolar, pe lângă alte beneficii.

De exemplu, un studiu recent realizat în Marea Britanie a arătat că elementele de mediu şi de proiectare ale infrastructurii şcolare împreună explică 16% din variația progresului școlar al elevilor din ciclul primar. Acest studiu evidenţiază faptul că proiectarea infrastructurii educaţionale influențează procesul de învăţare prin trei factori interdependenți : naturalețe (de ex. lumina, calitatea aerului), stimulare (de ex. complexitatea, culoarea) şi individualizare (de ex. flexibilitatea spaţiilor de învăţare).

Cu toate că decidenții din domeniul învăţământului îşi concentrează atenţia din ce în ce mai mult asupra calităţii educației şi a mediilor de învăţare din şcoli, multe ţări au o abordare fragmentară sau fără o viziune de ansamblu privind investiţiile în infrastructura educaţională. În România, de exemplu, deciziile privind infrastructura educaţională au fost luate de-a lungul timpului pe baza unui model necoordonat şi descentralizat, determinat de nevoi de moment şi fonduri limitate, și nu pe baza unei  abordări strategice.

De ce elevii din Moldova au rezultate mai bune

Lucia Casap's picture
Also available in: English | Русский

 

Jutta Benzenberg / World Bank

Daca vrei un an de prosperitate, cultivă grâu. Daca vrei 10 ani de prosperitate, plantează copaci. Daca vrei 100 de ani de prosperitate, investește în oameni.
Proverb chinezesc


Fiecare persoană are nevoie și merită o educație de calitate. Dar ce înseamnă o educație de calitate? Chiar și pentru țările care și-au afirmat statutul de ”prestatori de servicii educaționale de calitate” vor fi argumente ce vor susține sau infirma calitatea serviciilor educaționale.

Ce înseamnă învățământul pentru toți pentru Europa și Asia Centrală

Alberto Rodriguez's picture

Ca urmare a lansării recente a noii Strategii a Băncii Mondiale în domeniul Învățământului pentru 2020 de către Președintele Robert Zoellick, începem acum să reflectăm despre felul cum această strategie nouă va fi pusă în aplicare pe teren în toată lumea.  În Europa și Asia Centrală (EAC), cum pot principiile învățământului pentru toți să schimbe regiunea dată care se află într-o transformare rapidă?