Voices from Europe & Central Asia
Syndicate content

Water

Shijimi i plazhit të pastër, pikënisje e re për Durrësin

David Michaud's picture
Also available in: English
Foto: Agjencia Kombetare e Turizmit
Çdo verë, qindra mijëra banorë shkojnë nga Tirana, kryeqyteti i Shqipërisë, dhe më tej, drejt qytetit fqinj të Durrësit, në bregdetin e Adriatikut, për të shijuar plazhet dhe atmosferën e tij të relaksuar.

Me kalimin e viteve, ishin të shumtë ata që shqetësoheshin gjithnjë e më tepër nga era e kanalizimeve të papërpunuara, e cila përhapej gjithnjë e më fort, ndërsa plazhi kategorizohej si pikë e nxehtë mjedisore. Megjithatë, verën e kaluar, era u zhduk dhe cilësia e plazhit të Durrësit u përmirësua duke u kalifikuar në vlerësimin "gjendje e mirë", duke kënaqur kështu si plazhistët edhe banorët vendas. Një fund i lumtur për një histori të gjatë dhe komplekse, siç do të lexoni më poshtë.

Celebrating a clean beach, clean sheet in Durres

David Michaud's picture
Also available in: Shqip
Credit: Albanian National Tourism Agency
Summer after summer, hundreds of thousands of urban dwellers flock from Tirana, Albania’s capital, and beyond to the nearby city of Durres, on the Adriatic coast, to enjoy its beaches and laid-back atmosphere.

Over the years though, many grew increasingly concerned as the smell of raw sewer became more and more prevalent, and the beach was listed as an environmental hotspot. Last summer though, the smell was gone, and the Durres beach quality was upgraded to “good” status, to the delight of both beachgoers and local residents. A happy end to a long and complex story, as you’ll see.

Water flows from the spring of Kyrgyzstan’s snowy mountains

Bolormaa Amgaabazar's picture
Also available in: Русский
Togotoi is a small mountainous village in the south of the Kyrgyz Republic. Last month, some colleagues and I traveled there to participate in a ceremony to mark the opening of a newly-built water supply system. Mr. Askarov, Vice-Prime Minister of the Kyrgyz Republic and Mr. Sarybashov, Governor of Osh Oblast, opened the celebrations, signifying the high importance of this event for the local population.

The new water supply system at Togotoi is the first project to become operational under the Government’s National Rural Drinking Water Supply Program, which was launched last year and was called “Ala-Too Bulagy” – meaning “spring of snowy mountains.”
Togotoi villagers and school children celebrate the opening of their new water system.